«Νεφελίμ» διαμελίζουν έναν άνθρωπο! Είναι αληθινό το βίντεο;

nefelimedd

Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε μια ομάδα παράξενων ανθρώπων να κυνηγούν έναν οπλισμένο άνθρωπο που φοράει ένα είδος μπέρτας. Στο τέλος τον πιάνουν και… συμβαίνει κάτι πολύ δυσάρεστο!

Το βίντεο το ανέβασε μια φίλη στο Facebook. Έχει κυκλοφορήσει ως “Nefelim ”επιθεση σε στρατιωτη στην Ρωσσια” και μπορείτε να το δείτε εδώ. Κάποιος το έχει συνδέσει λοιπόν με το μύθο περί «Νεφελίμ» που έχει δημιουργήσει και προωθεί ο γνωστός σε όλους μας Δημοσθένης Λιακόπουλος. Και φυσικά, δηλώνει ότι είναι «αληθινό». Δείτε το, και ακολουθούν σχόλια…

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σχολιάσουμε είναι ότι δεν μπορούμε σ’ αυτό το βίντεο να πούμε ότι βλέπουμε «Νεφελίμ». Οι φονιάδες θα μπορούσαν να είναι ζόμπι,  άνθρωποι με τεράστια δύναμη (αλλά όχι τόσο μεγάλη δύναμη ώστε να τρέχουν και πιο γρήγορα από κοινούς ανθρώπους), μεταλλαγμένοι, βαμπίρ, λυκάνθρωποι, ή οποιοδήποτε άλλο ανθρωπόμορφο τέρας θέλουμε. Οπότε, αν το βίντεο είναι αυθεντικό, δεν αποδεικνύει τίποτα περί Νεφελίμ.

Εντάξει, Νεφελίμ ίσως δεν είναι. Είναι όμως αυθεντικό;

Προσέξτε, πρώτα από όλα, ότι έχει αλλαγές της γωνίας λήψης, και cuts (δηλαδή από μια «εστίαση» πάει σε μια άλλη).

 • Το κόψιμο στα 9-10 δευτερόλεπτα, όπου φαίνεται να αλλάζει τελείως η γωνία λήψης, άρα το ελικόπτερο θα πρέπει να έχει αλλάξει θέση.
 • Στα 15-16″ έχουμε πάλι μια τεράστια αλλαγή της γωνίας λήψης, η οποία θα απαιτούσε πάλι αλλαγή θέσης του ελικοπτέρου.
 • Στα 18″-20″ βλέπουμε τον κεντρικό ήρωα να «γλιστράει» τρέχοντας σε σχέση με το έδαφος. Λάθος του δημιουργού του βίντεο;…
 • Στο 21″ έχουμε μια ακόμη απότομη αλλαγή θέσης του ελικοπτέρου.
 • Στο 28″ έχουμε αλλαγή σκηνής πάλι, αλλά εδώ θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα «ζουμ» της κάμερας, άρα θα μπορούσε να συμβαίνει και στα αλήθεια.
 • Στο 32″ ένα «ζόμπι» φαίνεται να διαμελίζει τον άτυχο μπερτοφόρο. Για να γίνει βέβαια κάτι τέτοιο, απαιτείται τεράστια δύναμη, την οποία ας δεχτούμε ότι έχει το ζόμπι. Όμως, προσέξτε μια λεπτομέρεια: Τα υπόλοιπα ζόμπι δεν μετακινούνται όταν γίνεται ο διαμελισμός! Δεν φαίνεται να νιώθουν καθόλου την τεράστια δύναμη που έχει ασκήσει ο «φίλος» τους στο σώμα του άτυχου, ούτε να το κρατούν στη θέση του τραβόντας το από την άλλη πλευρά.
 • Με τον ίδιο τρόπο στο 33″ και στα επόμενα δευτερόλεπτα, τα υπόλοιπα ζόμπι διαμελίζουν το σώμα, το οποίο φαίνεται να είναι «καρφωμένο» γερά στο έδαφος…
 • Στο τέλος, ένα ζόμπι παίρνει το τελευταίο κομμάτι του σώματος, μαζί με τη μπέρτα που εξακολουθεί να ανεμίζει, χωρίς να φαίνεται ότι σηκώνει κάποιο βάρος…

Οι «αλλαγές γωνίας λήψης» έγιναν μετά, σε κάποιου είδους “μοντάζ’;

Όμως, προσέξτε μια καταπληκτική λεπτομέρεια: πάνω αριστερά, υπάρχει ένα ρολόι, το οποίο δείχνει την ώρα, η οποία είναι πάντοτε 02:06. Άρα, όλα τα γεγονότα, έγιναν μέσα σε ένα λεπτό.

Σκεφτείτε όμως μια λεπτομέρεια ακόμη: Το βιντεάκι κρατά περίπου 50 δευτερόλεπτα!

Οπότε, οι μετακινήσεις του ελικοπτέρου πρέπει να πρόλαβαν να γίνουν μέσα στα υπόλοιπα 10 δευτερόλεπτα! Όπως καταλαβαίνετε, αποκλείεται αυτό το πράγμα να έχει συμβεί.

Επίσης, πώς βόλεψε και το βίντεο ξεκίνησε σε ένα από τα πρώτα δευτερόλεπτα και τέλειωσε ακριβώς στα τελευταία του συγκεκριμένου λεπτού;

Και το σημαντικότερο: Γιατί μετά κάποιος να κόψει αυτά τα 10 δευτερόλεπτα, ενώ ταυτόχρονα  ΔΕΝ έχει κόψει τον ήχο και τον έχει αφήσει να κυλάει σταθερά πάνω από το βίντεο;

Τα παραπάνω είναι αρκετά για να  αποφανθούμε με δίκαιη σιγουριά ότι το βίντεο είναι ψεύτικο, προϊόν μοντάζ και σκηνοθεσίας.

Επίσης, επειδή είναι μάλλον φτιαγμένο σε υπολογιστή, έχει όπως είδαμε και κάποια λάθη φυσικής: Σε κάποια σημεία (18″-20″) ο κυνηγημένος «γλιστράει» τρέχοντας στο έδαφος, λες και κάνει πατινάζ. Αν έτρεχε πραγματικά νύχτα για να ξεφύγει από τους διώκτες του, θα βλέπαμε μια πολύ πιο σπαστική κίνηση, θα «κολλούσε» στο έδαφος, θα αναζητούσε πού να πάει, δεν θα έτρεχε σαν να είναι πάνω σε διάδρομο.

Μια άλλη ύποπτη λεπτομέρεια, είναι ότι το ελικόπτερο και οι κάμερες, που υποτίθεται ότι ελέγχουν αστυνομικοί, δεν θα εστίαζαν στον κεντρικό «ήρωα» με τέτοια ακρίβεια, αλλά θα έψαχναν και την ταυτότητα των διωκτών του, θα έκαναν ζουμ πάνω τους, κάτι που δεν κάνουν ΚΑΘΟΛΟΥ. Όταν μάλιστα τελειώνει το «έγκλημα», τελειώνει και το βίντεο, ενώ οι αστυνομικοί τότε ακριβώς θα ξεκινούσαν να παρακολουθούν αυτούς που το έκαναν!

Μετά από μια μικρή έρευνα που έκανα, βρήκα ότι αυτό το βίντεο είναι προφανώς ένα διαφημιστικό βίντεο της κατηγορίας «viral», φτιαγμένο για να διαφημίσει το ρωσικό παιχνίδι «S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobil» που κυκλοφόρησε το 2007.

Δείτε στο τέλος του βίντεο που παραθέτω τη διαφήμιση του παιχνιδιού (την οποία έκοψε, προφανώς με πονηριά, αυτός που θέλει να μας πείσει ότι το βίντεο δείχνει «Νεφελίμ») , αλλά και  εδώ.

To βίντεο είχε φτιαχτεί όταν ξεκίνησε η ανάπτυξη του παιχνιδιού, γύρω στα 2002. Το παιχνίδι περιείχε ζόμπι και διάφορα τέρατα,  όπως βλέπετε εδώ και  εδώ.

Εσείς τι λέτε;

Τα λόγια των πιλότων μεταφρασμένα στα Αγγλικά:
-roger-roger, this is 42, I’ve got a visual
-he’s shootin Tovarish Kommandir.
-two are following him, flying over, 70 degrees south
-another one, another one, there is 4 of them chasing him. there ‘s five of them, five.
-two are comming from the back
-five of them, Tovarish Kommandir. he’s shooting Tovarish Kommandir, he’s shootin. they’ve got.
-We must act now! We must take actions here.
-HOLY GOD, JESUS, They;ve they’ve killed
-Let’s fire!
-THEY”VE KILLE HIM!
-LET’S FIRE!
-hold him steady…

9 comments

 1. Ο/Η pterarch λέει:

  μπραβο, ρε. Ενα προφανες διαφημιστικό vidoeclip, εσυ το παρουσιάζεις με νορφή “και να ομως δεν”. Δύσκολο να μάθεις σε παλιο σκυλι νεα κολπα…

  • Αν ήταν τόσο προφανές, δεν θα το σχολίαζα.
   Κάποιοι το πιστεύουν ως αληθινό και στηρίζουν επάνω του τις διάφορες συνωμοσιολογίες τους. Το έγραψα με αυτό τον τρόπο, για να δείξω ότι πρέπει να προσεγγίζουμε μεθοδικά κάτι για να αποφανθούμε ή όχι για την αυθεντικότητά του. Ξεκινάμε πρώτα με αυτό καθαυτό που βλέπουμε, το αναλύουμε, βλέπουμε τις αντιφάσεις του, και μετά αναζητούμε τις πηγές του. Ούτε απορρίπτουμε εξ αρχής, ούτε αποδεχόμαστε άκριτα.

 2. Ο/Η Mixalis V λέει:

  Τα κομμένα καρέ είναι πράγματι κάτι ύποπτο σε όλα τα πλαστά βίντεος..Γιατί δείχνουν ότι έχει πέσει μοντάζ κάργα..
  Στο 18”-20” πράγματι γλιστράει ο κυνηγημένος πάνω στο έδαφος λες και είναι σε παγοδρόμιο..
  Για κάποιον που έχει παίξει pc games κάτι τετοιο είναι οικείο ειδικότερα τα παλιότερα χρόνια ,έχει να κάνει με την προσομοίωση των φυσικών νόμων στον εικόνικό κόσμο..Αυτά είναι και τα πιο δύσκολα να διορθωθούν-επιλυθούν όσων αφορά τα γραφικά…Όπως και η αλληλεπίδραση μεταξύ των “ανθρώπων” δείχνει ελλατωματική…Εδώ δεν έχει εφαρμοστεί ο γνωστός νόμος του Νεύτωνα F=ma…Η άσκηση δύναμης (και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό) θα έπρεπε να προκαλεί επιτάχυνση στα άλλα σώματα …Κάτι που δεν βλέπουμε..Ο μόνος τρόπος να δικαιλογηθεί κάτι τέτοιο θα ήταν είτε να μην έχουν μάζα είτε η μάζα να είναι τεράστια-σαν βουνό για παράδειγμα…
  Ακόμα και όταν ρίχνει με το όπλο όμως,με τετοια ισχύ θα έπρεπε έστω και λίγο να μετατοπίζονται οι μάζες των διωκτών..Αυτοι βλεπουμε ότι κινούνται ακάθεκτοι..
  Πάντως αν προκειται για pc game φαίνεται αρκετά πορωτικό..

 3. Ο/Η V λέει:

  LOL
  Αυτό είναι viral διαφημιστικό του pc game STALKER.
  Ψάχνετέ το πρώτα ρε παιδιά…

 4. Ο/Η Aris λέει:

  Σωστα τα λεει ο V απο εκει ειναι ψαχτε λιγο πριν

 5. Ο/Η dpapapa λέει:

  Για να σοβαρευτούμε λίγο, αυτό είναι ένα trailer του γνωστού παιχνιδιού S.Τ.A.L.K.E.R. εμπνευσμένο από το γνωστό ομώνυμο έργο του Tarkowski. Το λέει και στο τέλος παιδιά, τι άλλο να πούμε δλδη? Προφανώς είναι CGI όλο το βίντεο άιντε άιντε

 6. Ο/Η Λουκάς Καβακόπουλος λέει:

  Εννοείται ότι δεν είναι αληθινό και ότι είναι από το Stalker. Για αυτό έγραψα το κείμενο, για να δείξω πόσο μερικοί ούτε ψάχνουν, ούτε σκέφτονται, και πιστεύουν ό,τι δούνε…

 7. Ο/Η αναγνωστης λέει:

  Το video υπαρχει πολυ πιο πριν απο το παιχνιδι, το λιγοτερο 2 χρονια και τοτε δεν ειχε κανενα απολυτως τιτλο περι νεφελιμ και τριχες κατσαρες. Το αυθεντικο video δεν υπαρχει πλεον οπως πολλα αλλα….Τι μπορει να ειναι?? Ισως καποια γεννετικα τροποποιημενα οντα (κλωνοι-υβριδια) η οτιδηποτε αλλο μπορει να δεχτει η αντιληψη η η ”φαντασια” του καθενος…αναλογα….

 8. Ο/Η αναγνωστης λέει:

  “Το video υπαρχει πολυ πιο πριν απο το παιχνιδι, το λιγοτερο 2 χρονια και τοτε δεν ειχε κανενα απολυτως τιτλο περι νεφελιμ και τριχες κατσαρες. Το αυθεντικο video δεν υπαρχει πλεον οπως πολλα αλλα….Τι μπορει να ειναι?? Ισως καποια γεννετικα τροποποιημενα οντα (κλωνοι-υβριδια) η οτιδηποτε αλλο μπορει να δεχτει η αντιληψη η η ”φαντασια” του καθενος…αναλογα….

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Powered by sweetCaptcha