|
It is currently Fri Jul 30, 2010 4:56 am
|
 |
|
 |
|
| Author |
Message |
|
Electric_Wizard
|
Post subject: Re: Yπόγεια Αθήνα και άλλες ιστορίες..  Posted: Wed Nov 19, 2008 11:46 am |
|
|
Επίσης στο iranon παρατίθεται και η μετάφραση από το βιβλίο του ΜΑΝΟΛΗ ΚΟΡΡΕ "ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ" που προέρχεται από το παλαιότερο βιβλίο "Τα αττικά του Εβλιά Τσελεμπή" Κ. Μπίρης, Αθήναι 1959 η οποία είναι η εξής:
"... βουνό μεγάλο, εντελώς από μάρμαρο, πού φθάνει στον τρίτο ουρανό. Φαίνονται ακόμα τα απομεινάρια του κτιρίου του μεγάλου παλατιού που έκτισε απάνω σ' αυτό ο Σολομών για την Βαλκίδα. Φαίνονται από πάνω ως κάτω όλα τα νησιά ολόκληρης της 'Ασπρης Θάλασσας. Ακόμα ορθώνονται οι μεριές του μεγάλου αυτού βουνού, από όπου εκόπηκαν όλες οι μαρμαρένιες κολώνες και οι μαρμαρόπετρες όσων έργων και κτιρίων υπάρχουν στην Αθήνα. Και τώρα, πόσες εκατοντάδες λατόμων εξακολουθούν να κόβουν ωραία μάρμαρα!
Σε τούτο το μέρος υπάρχει μια μεγάλη βαθειά σπηλιά. Οι παπάδες άναψαν κεριά και όλοι μας ξεντυθήκαμε και, μόνο με ένα ζουπούνι, περάσαμε ανάμεσα από πολύ στενές πέτρες, κατεβήκαμε κάτω από τρύπα σε τρύπα και σε μια ώρα φθάσαμε στο βάθος τής γης και είδαμε τούς τόπους των διδασκάλων και των ασκητών. Όλοι αυτοί έφθειραν το σώμα τους σ' αυτές τις σπηλιές και με άφωνα λόγια, ακατάληπτα, αποκτούσαν, λένε, φιλοσοφικές γνώσεις. Όλες αυτές οι σπηλιές είναι εκ Θεού (φυσικές), δεν είναι ανθρώπινα έργα. Ανάμεσα στους βράχους υπάρχουν μέρη για να μπαίνη φως. Σε κάθε σπηλιά και σε κάθε μαρμαρόπετρα υπάρχουν τα ονόματα εκατοντάδων χιλιάδων σοφών και λογής - λογής υποδειγματικά χαράγματα και γραφές συμβόλων σαν τα γράμματα των οβελίσκων πού είναι στο 'Ατ Μεϊντάν (Ιππόδρομο) τής Κωνσταντινούπολης. Ο καθένας πού μπήκε στην σπηλιά αυτή εχάραξε απάνω στην πέτρα ό,τι είδε.
Και φθάνοντας πιο κάτω προς το Ναδίρ, βλέπει κανείς χιλιάδες παράδοξα έργα και χιλιάδες ανθρώπινα κόκκαλα. Βγήκαμε έξω με τους οδηγούς μας παπάδες σε τρεις ώρες. Ύστερα, καλοπεράσαμε σε αμπέλια και σε περιβόλια, σε εκατοντάδες χιλιάδες κουβέλια."
Όπως βλέπεις οι διαφορές στην μετάφραση είναι έντονες(ειδικά σε αυτό που λες για "τηλεπάθεια") και όπως πολύ σωστά επισημαίνουν στο iranon.gr πρέπει να κρατάμε επιφυλάξεις για τις μεταφράσεις αυτές αλλά και για την ακρίβεια των περιγραφών του ίδιου του Τσελεμπί
|
|
|
|
 |
|
Electric_Wizard
|
Post subject: Re: Yπόγεια Αθήνα και άλλες ιστορίες..  Posted: Wed Nov 19, 2008 11:56 am |
|
|
Το θέμα είναι ότι από μία και μόνο αναφορά δεν μπορείς να αποκομίσεις συμπέρασμα..Και αν υποθέσουμε ότι το 1600τόσο ήταν ανοιχτά και προσβάσιμα αυτά (αν όντως υπήρχαν και όντως επισκεύτηκε το μέρος) ποιός λέει ότι είναι και σήμερα? Δεν υπάρχει δυνατότητα εξακρίβωσης και σίγουρα μία τέτοια θεωρία δεν μπορεί να σταθεί μόνο από αυτό.
|
|
|
|
 |
|
lakedaimonios
|
Post subject: Re: Yπόγεια Αθήνα και άλλες ιστορίες..  Posted: Wed Nov 19, 2008 12:03 pm |
|
Την άποψή μου για τις υπερβολές του Τσελεμπί την εξέφρασα στο προηγούμενο post. Θεωρώ οτι ενα μεγάλο ποσοστό απο αυτά που αναφέρει είναι αλήθειες. Αν διαβάσεις το βιβλίο θα δείς οτι αναφέρει τόσα πολλά αληθινά στοιχεία για κάθε τόπο και πως οι υπερβολές έχουν να κάνουν μόνο με την περιγραφή πραγμάτων που είδε. Δηλαδή, είναι σα να βλέπω ένα άγριο σκυλί που μου γαβγίζει απειλητικά και να αναφέρομαι σε αυτό λέγοντας " στο διάβα μου συνάντησα ένα σκύλο που όμοιό του δεν έχω ματαδεί. Τα δόντια του ήταν μυτερά σαν το δόρυ του Αχιλλέα, τα μάτια του ήταν πελώρια και το γρύλισμά του θύμιζε άγριο λιοντάρι". Μπορεί τελικά ο σκύλος να μην ήταν τόσο άγριος για μερικούς και η περιγραφή μου να ήταν υπερβολική, όμως εγώ το σκύλο τον είδα Επίσης, πώς γίνεται στα περισσότερα πράγματα που αναφέρει για την Αθήνα να είναι αληθής και στην αναφορά της καθόδου να λέει ψέματα? Αυτό θα έπρεπε να είναι το παράξενο και όχι η ίδια η αναφορά. Τέλος πάντων, καταναλώσαμε αρκετό χρόνο στον Τσελεμπί ενώ υπάρχουν και άλλοι περιηγητές - συγγραφείς άξιοι αναφοράς. Ο Christopher Wordsworth στο βιβλίο "Ελλάδα, μια περιπλάνηση στα τοπία και την ιστορία της" αναφέρει κάπου οτι στην περιοχή της Πλάκας (ή του Θησείου) περιηγήθηκε υπογείως και είδε διάφορα αρχαία. Θα ψάξω να το βρώ και θα το παραθέσω εδώ.
|
|
|
|
 |
|
lakedaimonios
|
Post subject: Re: Yπόγεια Αθήνα και άλλες ιστορίες..  Posted: Wed Nov 19, 2008 12:18 pm |
|
Electric_Wizard wrote: Το θέμα είναι ότι από μία και μόνο αναφορά δεν μπορείς να αποκομίσεις συμπέρασμα..Και αν υποθέσουμε ότι το 1600τόσο ήταν ανοιχτά και προσβάσιμα αυτά (αν όντως υπήρχαν και όντως επισκεύτηκε το μέρος) ποιός λέει ότι είναι και σήμερα? Δεν υπάρχει δυνατότητα εξακρίβωσης και σίγουρα μία τέτοια θεωρία δεν μπορεί να σταθεί μόνο από αυτό. Καταρχάς δεν είπε κανείς οτι ήταν ανοιχτά και προσβάσιμα σε όλους. Το οτι τον συνόδευσαν παπάδες λέει πολλά, ειδικά αν βάλει κανείς στο παιχνίδι και το... Μεντίλ μοναστιρί. Επίσης, το οτι υπήρχαν τότε δε σημαίνει οτι σήμερα δεν υπάρχουν.
|
|
|
|
 |
|
Electric_Wizard
|
Post subject: Re: Yπόγεια Αθήνα και άλλες ιστορίες..  Posted: Wed Nov 19, 2008 12:30 pm |
|
Για πολλούς λόγους αν υπήρχε κάτι τέτοιο μπορεί να μην υπάρχει σήμερα. Σεισμοί, κατολισθήσεις, μετρό(εντάξει δεν φτάνει μεχρι εκεί, μέρχρι Δουκίσης Πλακεντίας φτάνει αλλά αν συνυπολογίσουμε και την στοά του Γιαννόπουλου που πάει στα Γαλάτσι  ). Αυτά ισχύουν γενικότερα για τις υπόγειες διαδρομές, από την στιγμή που έχουμε ΜΕΤΡΟ τα πάντα έχουν εξερευνηθεί και πιθανόν να έχουν καταστραφεί από τον μετροπόντικα. ΥΓ.Τσέκαρε τα pm σου
|
|
|
|
 |
|
Ortega
|
Post subject: Re: Yπόγεια Αθήνα και άλλες ιστορίες..  Posted: Wed Nov 19, 2008 9:31 pm |
|
|
Ένα άλλο παράδοξο βιβλίο για την Πεντέλη είναι το βιβλίο του κωμικού κ. Γιάννη Τριανταφύλλη "Πεντέλη Το Φαινόμενο Πίσω από το Πείραμα" στο οποίο υποστηρίζεται ότι στη σπηλιά της Πεντέλης γίνονται πειράματα από άγνωστες δυνάμεις, που δεν ξέρω αν είναι υπερβολές όπως του Τσελεμπί / έτσι μοιάζουν / και δεν ξέρω πώς εξάγουμε ότι κάτι είναι υπερβολή, πόσο μάλλον κάτι που δεν ξέρουμε. Και άλλα πολλά παράξενα πράγματα για τη σπηλιά της Πεντέλης γράφονται στο βιβλίο του φωτογράφου κ. Γιώργου Μπαλάνου, "Το Αίνιγμα της Πεντέλης", που δεν ξέρω αν είναι υπερβολές παρ' όλο που φαίνονται ιδιαίτερα πολύ ως τέτοιες.
Δεν ξέρω αν γνωρίζει κάποιο μέλος και για άλλα βιβλία παρόμοια να προτείνει, αλλά και για άλλες υπερβολές σαν αυτές που αναφέρετε μιας και πολλοί είναι που ερευνούν την ιστορία των υπερβολών και των διαβολών, για την εξόντωση τους και την καλυτέρευση του πολιτισμού μας.
_________________ Warning: The Posts Are Not The Postman
|
|
|
|
 |
|
Electric_Wizard
|
Post subject: Re: Yπόγεια Αθήνα και άλλες ιστορίες..  Posted: Fri Nov 21, 2008 9:59 am |
|
Άρα αφού στα λόγια μου έρχεσαι ότι είναι δηλαδή υπερβολές τότε προφανώς και δεν τίθεται θέμα υπόγειας Αθήνας, σωστά? Ο Μπαλάνος και ο Τριανταφύλλης δεν ασχολούνται με αυτό το θέμα στα βιβλία τους αλλά γενικότερα με τα φαινόμενα της περιοχής της Πεντέλης. Γιατί λοιπόν τους αναφέρεις εδώ? Quote: Δεν ξέρω αν γνωρίζει κάποιο μέλος και για άλλα βιβλία παρόμοια να προτείνει, αλλά και για άλλες υπερβολές σαν αυτές που αναφέρετε μιας και πολλοί είναι που ερευνούν την ιστορία των υπερβολών και των διαβολών, για την εξόντωση τους και την καλυτέρευση του πολιτισμού μας. Ουυυυυ μπορώ να σου βρω τόνους από δαύτα. Αν κάνεις μία βόλτα από το περίπτερο της γειτονιάς σου είμαι σίγουρος ότι θα αναγνωρίσεις κι εσύ μερικά
|
|
|
|
 |
|
Electric_Wizard
|
Post subject: Re: Yπόγεια Αθήνα και άλλες ιστορίες..  Posted: Fri Nov 21, 2008 11:04 am |
|
Quote: Ένα άλλο παράδοξο βιβλίο για την Πεντέλη είναι το βιβλίο του κωμικού κ. Γιάννη Τριανταφύλλη "Πεντέλη Το Φαινόμενο Πίσω από το Πείραμα" στο οποίο υποστηρίζεται ότι στη σπηλιά της Πεντέλης γίνονται πειράματα από άγνωστες δυνάμεις, που δεν ξέρω αν είναι υπερβολές όπως του Τσελεμπί / έτσι μοιάζουν / και δεν ξέρω πώς εξάγουμε ότι κάτι είναι υπερβολή, πόσο μάλλον κάτι που δεν ξέρουμε.
Στο βιβλίο του ο Τριανταφύλλης(μάλλον έχεις προηγούμενα μαζί του για να τον αποκαλείς "κωμικό") υποστήριζει πώς κάποιο πείραμα συνέβη την περίοδο των έργων. Όχι ότι ακόμα "γίνονται πειράματα". Όσο για τις "άγνωστες δυνάμεις" που λες στο βιβλίο του εξηγεί ποιοί πιστέυει ότι πραγματοποίησαν το πείραμα. Quote: Και άλλα πολλά παράξενα πράγματα για τη σπηλιά της Πεντέλης γράφονται στο βιβλίο του φωτογράφου κ. Γιώργου Μπαλάνου, "Το Αίνιγμα της Πεντέλης", που δεν ξέρω αν είναι υπερβολές παρ' όλο που φαίνονται ιδιαίτερα πολύ ως τέτοιες.
Το αν το πραγματικό επάγγελμα του Μπαλάνου είναι η φωτογραφία δεν τον γνωρίζω και δεν με ενδιαφέρει. Θα επισημάνω όμως ότι εάν δεν ήταν ο Μπαλάνος δεν θα υπήρχε το θέμα "Σπηλιά του Νταβέλη" σήμερα-καλό ή κακό είναι αυτό Με τους δύο παραπάνω δεν συμφωνώ σε πάρα πολλά. Όμως : Και οι δύο περπάτησαν , ερεύνησαν , υπέθεσαν έστω κι αν έκαναν λάθη. Ο Μπαλάνος ήταν ο πρωτοπόρος στο θέμα της Σπηλιάς με πληθώρα ενδιαφέροντων στοιχείων(στα οποία κάποια φαίνονται ως υπερβολές όπως λες). Ο δε Τριανταφύλλης ότι έκανε το έκανε για το γούστο του, πρότινε μία νέα θεωρία όσο για το βιβλίο του το έχει δωρεάν στο διαδίκτυο, δεν επιδιώκει να αποκομίσει χρήματα. Χωρίς να συμφωνώ μαζί τους, δεν τους βάζω στο ίδιο καζάνι με ένα σωρό άλλους που αναμάσησαν, παραμυθολόγησαν χωρίς καν στοιχεία και επιχειρήματα ή έκλεψαν άλλους. Το θέμα μας όμως δεν είναι η Σπηλιά του Νταβέλη
|
|
|
|
 |
|
Ortega
|
Post subject: Re: Yπόγεια Αθήνα και άλλες ιστορίες..  Posted: Fri Nov 21, 2008 5:43 pm |
|
|
El-wiz υπερβολές θεωρώ οτιδήποτε σχετίζεται με την Πεντέλη που έχει γίνει το mount Shasta της Αττικής χωρίς στην ουσία κάποιο λόγο. Αν και έχουν συμβεί και συμβαίνουν ανεξήγητα φαινόμενα εκεί, αυτό δε λέει τίποτα, ανεξήγητα φαινόμενα συμβαίνουν παντού. Απλά οι Αθηναίοι δε προσέχουν ή δε γνωρίζουν τα ανεξήγητα φαινόμενα παντού και επιλέγουνε για διάφορους λόγους να έχουν έμονες ιδέες με τη σπηλιά της Πεντέλης. Σ αυτές τις έμονες ιδέες επενδύουν κάποιοι "συγγραφείς" για να φανούνε έξυπνοι και ερευνητές κι επιλέγουνε την Πεντέλη από ένα σωρό άλλα ανεξερεύνητα ζητήματα επειδή είναι διαδομένη έμονη ιδέα / ε και είναι κι εκεί δίπλα, για να περπατήσουν/ερευνήσουν/υποθέσουν και λοιπα.
Υπόγεια Αθήνα υπάρχει, όπως υπάρχει και υπόγειο Λονδίνο και υπόγειο Βουκουρέστι και λοιπά και όλες οι μεγάλες πόλεις του κόσμου είναι κούφιες από κάτω με ένα χαμό από υπόγειους χώρους όλων των ειδών. Δε ξέρω γιατί, απλα είναι έτσι αν το ψάξεις. Σε τι έκταση είναι υπόγεια η Αθήνα, δε νομίζω ότι μπορούμε έτσι εύκολα να το ξέρουμε και άρα δε μπορούμε έτσι εύκολα να το συζητήσουμε, τι να κάνουμε τώρα. Αυτό ακριβώς δημιουργεί το πρόβλημα. Γιατί αυτό δίνει ευκαιρία στους διάφορους σκεπτικιστές να λένε δεν υπάρχει τίποτα και να προσπαθούν να αναιρέσουνε οτιδήποτε παράξενο υπερβάλλοντας με μεγάλο ζήλο και επιμονή ανεξήγητη και ύποπτη / και δίνει ευκαιρία και στους διάφορους μπουρδολόγους να λένε ότι κάτι ξέρουνε οι ίδιοι ενώ απλά κάτι έχουνε ακούσει και το λένε ή το εφευρίσκουν και εκθέτουνε μ αυτό το τρόπο όλο αυτό το χώρο μελέτης και έρευνας. Βάλτα όλα στο ίδιο τσουβάλι και θα έχεις ένα πολύ μεγάλο τσουβάλι, συχαρητήρια. Ποιος είναι ο λόγος όμως να μπούνε όλα σώνει και καλά στο ίδιο τσουβάλι εκτός από αυτούς/αυτά που συμπαθείς; Αυτή είναι μια καλή συζήτηση.
Έχει πλάκα που ανοίγει ένα θέμα Υπόγεια Αθήνα στην ουσία όχι για να συζητήσουμε τι συμβαίνει κάτω από την Αθήνα, αλλά για να λεχθεί ότι δεν υπάρχει υπόγεια Αθήνα. Και ο σχετικός καβγάς είναι στο πρόγραμμα χωρίς αποφυγή του.
Last edited by Ortega on Fri Nov 21, 2008 6:21 pm, edited 2 times in total.
|
|
|
|
 |
|
Ortega
|
Post subject: Re: Yπόγεια Αθήνα και άλλες ιστορίες..  Posted: Fri Nov 21, 2008 6:17 pm |
|
|
Για τον κ. Τριανταφύλλη, που τον γνωρίζω προσωπικά και δεν έχω κανένα "προηγούμενο" και είναι πολύ καλαμπουρτζής κι έχει και μια συμπαθέστατη κόρη, λέω ότι είναι κωμικός όχι σαν κοσμητικό επίθετο αλλά σαν απασχόληση. Ασχολείται με τη κωμωδία κυρίως (έχει και μπλογκ αφιερωμένα σ αυτήν) και έχει και 260 μπλογκ στο δίκτυο στα οποία κάνει κωμικά πράγματα διακωμωδήσεις και γενικά Συκοφαντική Σάτιρα (θα πρέπει να καθιερωθεί ο όρος εξαιτίας του) κάτι σαν "Mindfuck" τους λόγους δεν τους ξέρω. Ο ίδιος γράφει για παράξενα στο ηλεκτρονικό βιβλίο του και συνάμα επιτίθεται σε όλους όσους ασχολούνται με το παράξενο χρησιμοποιώντας μυριάδες ψευδώνυμα στο δίκτυο, εκτός από τον κ. Μπαλάνο που ίσως τον θαυμάζει. Επίσης ο κ. Τριανταφύλης έχει αναλάβει την καθαριότητα της σπηλιάς της Πεντέλης, την έχει υιοθετήσει (τη μοιράζεται ως ιδιοκτησία μαζί με τον "Iranon") γιατί είναι ένας ευσυνείδητος πολίτης. Και πολεμά για την καλυτέρευση του πολιτισμού μας κυνηγώντας τους απολίτιστους που γράφουνε ότι δεν εγκρίνει ο ίδιος και οι σπηλαιολογική του εταιρία, δεν είναι η μοναδική περίπτωση αλλά είναι η πιο χτυπητή στο ελληνικό δίκτυο και είναι παράδειγμα για το τι μπορεί να κάνει κανείς στο δίκτυο αν έχει χρόνο για σκότωμα και έμονη επιμονή. ("Εξηγεί ποιοί πιστεύει..." όπως το κάνουν και όλοι οι άλλοι μόνο που τις εξηγήσεις τους τις χαρακτηρίζουμε εδώ ως υπερβολές) Ο κ. Μπαλάνος είναι φωτογράφος στο επάγγελμα αρχικά, όταν δηλαδή έγραφε το "Αίνιγμα της Πεντέλης", o ίδιος το λέει και δεν το λέω σαν κάτι κακό, προς θεού. Το τονίζω γιατί έχει μεγάλο φωτογραφικό αρχείο για τα ανεξήγητα φαινόμενα στη σπηλιά της Πεντέλης, δεν τον γνωρίζω προσωπικά και δεν το έχω δει, ο ίδιος το λέει.
Αν το θέμα δεν είναι η σπηλιά του Νταβέλη, τότε γιατί όλα τα προηγούμενα μηνύματα μιλάνε για τη σπηλιά του Νταβέλη; Και είναι κι αυτή υπόγεια Αθήνα, εκτός αν πρέπει να χωρίσουμε το θέμα σε υπόγειο Σύνταγμα, υπόγειο Περιστέρι, υπόγεια Πετράλωνα, υπόγειο Αιγάλεω, υπόγεια Λυκόβρυση και λοιπά. Προτείνω να το πούμε Υπόγειαι Αθήναι.
Μια και είμαστε στο δίκτυο, προτείνω καλύτερα να μου βρεις τόνους από υπερβολές στο δίκτυο / αφού εκεί μέσα περνάμε την ημέρα μας όλη μέρα / και μετά να βγούμε από το σπίτι σου/μου να τις βρούμε και εκεί έξω στα παντοπωλεία και στα περίπτερα. Θα είναι κάτι καλό για τον πολιτισμό μας και ένα κίνητρο για το εκπολιτιστικό έργο που πρέπει να γίνει σα δώρο για τις επόμενες γενιές.
Και ένα δικό μου σχόλιο: Ο καθένας που ασχολείται με κάτι, το βαφτίζει κάπως ο ίδιος κι έπειτα λέει ότι οι άλλοι δεν ασχολούνται με αυτό γιατί το βάφτισαν αλλιώς.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
|
|
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot post attachments in this forum
|
|